Vi har medarbejdere fra Ukraine til at hjælpe os i staldene og på marken. Det startede i 2004 med en enkelt praktikant fra Ukraine, og så har det udviklet sig, så vi nu har 7 medarbejdere fra Ukraine. Vi har besøgt nogle af dem i efteråret 2007 på en rejse, hvor vi både fik lejlighed til at se dét landbrugsuniversitet i Uman, hvor de læser, men også besøgte dem i deres hjem.
Teksten herunder er et interview fra Lokalbladet for Lysabild Sogn, november 2006:
Genvej til bedre liv i Ukraine På en husdør i Vibøge er der et navneskilt med 6 fremmede navne: Serhiy R., Svitlana K., Oksana, Oleksandr, Serhiy M. og Svitlana B.. Alle 6 er studerende ved landbrugsuniversitetet i Uman i Ukraine, og nu i gang med et praktikophold på Strågård i Vibøge. Her bliver de introduceret til produktion af smågrise og slagtesvin. Nogle af dem har aldrig passet grise før. Men i løbet af de 1½ år, som opholdet varer, opnår de fleste praktikanter fuldt ansvar for et produktionsområde. - Det kan lade sig gøre, fordi de er meget motiverede for at lære og ”suger” ny viden til sig, fortæller Johan Clausen, som ejer Strågård I/S sammen med Kenneth Clausen.
Hvorfor bruger I østeuropæisk arbejdskraft? Er det for at spare på lønnen? - Ukrainerne er ikke billigere end tilsvarende danske elever, siger Kenneth Clausen. - De er ansat på nøjagtig samme vilkår, som danskere ville være. Men vi må bare erkende, at landbruget ikke er tiltrækkende for de unge danskere længere. Vores ukrainske praktikanter har alle en universitetsgrad, og de er vant til at tilegne sig ny viden. Så de kommer her for at lære om vestlige produktions- og samfundsforhold – og selvfølgelig også for at tjene nogle penge. Det giver dem en bedre start på livet i Ukraine, hvor livsvilkårene er meget ringere end i Danmark, slutter Kenneth Clausen.
Hvorfor er I taget til Danmark for at arbejde? - Jeg er her for at tjene nogle penge til resten mit studium, fortæller Svitlana Babiy. - Men det typiske er nok at mange praktikanter gerne vil købe et sted at bo – enten en lejlighed eller et hus i Ukraine, og de er ret dyre i byerne, siger Svitlana K. og Oksana. Oleksandr arbejder en del i marken på Strågård, og han kan bruge sin erfaring fra høsten og pløjningen, når han kommer tilbage til Ukraine, hvor han også arbejder med planteavl. Det er især teknologien, der fascinerer de 6 praktikanter. I Ukraine ville der være ansat 6-7 mand til at blande foder til grisene på Strågård. – I Danmark klares det af én mand, siger Serhiy R., der også har videofilmet staldene, så dem derhjemme i Ukraine kan se med.
|
Tilmeld dig nu »
SMS til dig, før gyllen er på vej
Vil du sælge korn »
Hvis du bor i området, kan det være en fordel for dig at handle din høst med os
Landsbygruppen i Tandslet og Landsbyrådet i Lysabild Sogn »
Her kan du se mere om vores lokalområde
|